Over Karen de Vriend

Karen de Vriend is kinderfysiotherapeut, specialist in sensorische informatieverwerking, jeugd- en gezinsprofessional en oprichter van Sensory Lab. 

Sinds 2008 ziet ze in haar eigen praktijk veel kinderen met een lastige zintuiglijke prikkelverwerking. Vanuit haar wens om mensen verder te helpen, onderzoekt, begeleidt en adviseert Karen kinderen en hun ouders en volwassenen. Steeds vaker wordt Karen ingezet als coach van zorgteams en geeft ze webinars, cursussen en opleidingen over sensorische informatieverwerking.

In 2019 schreef Karen het boek ‘Help, zintuiglijke prikkels!’ waarin zij de basis over zintuiglijke prikkelverwerking uitlegt. 

De passie om gedrag te ontrafelen en te begrijpen door middel van de zintuiglijke prikkelverwerking draagt Karen graag over aan anderen. Daarom kreeg Sensory Lab in juli 2020 een zusje: Sensory Lab Academy, dat Karen samen met Angela Rozema startte. Sensory Lab Academy biedt inspirerende webinars, korte cursussen, masterclasses en een leerlijn die opleidt tot SI-specialist. In 2023 wordt psycho-educatietool ‘Een Ton Vol’ uitgegeven. 

"Ik ben blij dat ik mensen met Sensory Lab meer inzicht kan geven in hun gedragingen.”

Neurologische verklaring vinden voor gedragsproblemen

Vanuit de wil om met mensen te werken, overwoog Karen eerst een Geneeskundestudie. Het contact tussen arts en patiënt was haar echter niet intensief en persoonlijk genoeg, daarom koos ze voor Fysiotherapie (Amsterdam, 2001). Een specialisatie in Kinderfysiotherapie (Utrecht, 2006) bracht haar dichter bij haar doel: kinderen helpen. Al snel en al doende, ontdekte ze dat fysieke problemen of beperkingen vaak niet op zichzelf staan, maar worden ingegeven door andere factoren dan alleen de spieren, gewrichten en coördinatie. Een opleiding Sensorische Informatieverwerking (Rotterdam, 2008) gaf haar daar vervolgens meer inzicht in: alles viel op zijn plek. “Alles rondom Sensorische Informatieverwerking wilde ik weten. Neurologie – het veld waarin we ons begeven – vind ik mateloos interessant. De kennis over zintuiglijke informatieverwerking geeft zoveel verdieping, dat je problemen beter kunt verklaren en behandelen omdat het de diepere laag van de oorzaak bloot legt. Een neurologische verklaring vinden voor gedragsproblemen dat geeft me dagelijks veel voldoening en energie. Ik ben blij dat ik mensen met Sensory Lab meer inzicht kan geven in hun gedragingen.”

Gouden tip

Karen de Vriend woont en werkt in Steenbergen. Ze is echtgenote van Olaf en moeder van Hidde en Tieme. Als ze niet werkt, gaat ze het liefst op vakantie naar een camping middenin het bos. “Daar zijn vooral veel bomen en geen grote zwembaden en glijbanen. Mijn kinderen vinden het er heerlijk, middenin de natuur, en ook ik kom er tot rust.” Haar Gouden tip voor iedereen? Karen: “In mijn werk zie ik dat veel ouders en kinderen zoveel moeten van zichzelf, omdat het zogenaamd hoort. Laat dat los. Geniet van leuke dingen en durf vaker ‘nee’ te zeggen, tegen weer een speelafspraak, verjaardag of etentje. Zeg vaker ‘nee’ tegen dingen waarvan je te vaak moet zuchten.”

Sensorylab_Karen_A
Sensorylab_Karen_B
Sensorylab_Karen_c