Over Karen de Vriend
Karen de Vriend is opgeleid als kinderfysiotherapeut, specialist in sensorische informatieverwerking, jeugd- en gezinsprofessional, specialist hoogbegaafdheid i.o. en oprichter van Sensory Lab.
Sinds 2008 ziet Karen in haar eigen praktijk veel kinderen en hun gezin waar een lastige zintuiglijke prikkelverwerking een rol speelt bij de hulpvragen die er zijn.
Vanuit haar wens om bij te dragen aan gelukkig functioneren van kinderen en hun gezin, onderzoekt, begeleidt en adviseert Karen kinderen en hun gezin bij hulpvragen omtrent gedrag die hun oorsprong vinden in de sensorische informatieverwerking.
Naast zintuiglijke prikkelverwerking is Karen ook opgeleid als kinderfysiotherapeut en jeugdprofessional. Ze heeft scholingen gedaan in onder andere systemisch werken en hoogbegaafdheid. Dat neemt ze in allemaal mee in haar dagelijks werk.
In 2019 schreef Karen het boek ‘Help, zintuiglijke prikkels!’ waarin zij de basis over zintuiglijke prikkelverwerking uitlegt.
De passie om gedrag te ontrafelen en te begrijpen door middel van de zintuiglijke prikkelverwerking draagt Karen graag over aan anderen. Sinds 2008 geef Karen voor diverse opleidingen lessen over SI. De wens om opleidingen zelf vorm te geven werd steeds groter. Daarom kreeg Sensory Lab in juli 2020 een zusje: Sensory Lab Academy, dat Karen samen met Angela Rozema startte. Sensory Lab Academy biedt inspirerende webinars, korte cursussen, masterclasses en een leerlijn die opleidt tot SI-specialist. In 2023 wordt psycho-educatietool ‘Een Ton Vol’ uitgegeven. open
"Ik ben blij dat ik met Sensory Lab kinderen en hun gezin kan helpen gelukkiger te zijn door meer inzicht te geven oorzaken van gedrag.”
Neurologische verklaring vinden voor gedragsproblemen
Vanuit de wil om met mensen te werken, overwoog Karen eerst een Geneeskundestudie. Het contact tussen arts en patiënt was haar echter niet intensief en persoonlijk genoeg, daarom koos ze voor Fysiotherapie (Amsterdam, 2001). Een specialisatie in Kinderfysiotherapie (Utrecht, 2006) bracht haar dichter bij haar doel: kinderen helpen. Al snel en al doende, ontdekte ze dat fysieke problemen of beperkingen vaak niet op zichzelf staan, maar worden ingegeven door andere factoren dan alleen de spieren, gewrichten en coördinatie. Een opleiding Sensorische Informatieverwerking (Rotterdam, 2008) gaf haar daar vervolgens meer inzicht in: alles viel op zijn plek. “Alles rondom Sensorische Informatieverwerking wilde ik weten. Neurologie – het veld waarin we ons begeven – vind ik mateloos interessant. De kennis over zintuiglijke informatieverwerking geeft zoveel verdieping, dat je problemen beter kunt verklaren en behandelen omdat het de diepere laag van de oorzaak bloot legt. Neurologisch inzicht geven in gedrag(sproblemen) dat geeft me dagelijks veel voldoening en energie. Ik ben blij dat ik mensen met Sensory Lab meer inzicht kan geven in hun gedragingen en ze kan helpen gelukkiger te zijn.”
Gouden tip
Karen de Vriend woont en werkt in Halsteren. Ze is echtgenote van Olaf en moeder van Hidde en Tieme. Als ze niet werkt, gaat ze het liefst op vakantie naar een camping middenin het bos. “Daar zijn vooral veel bomen en geen grote zwembaden en glijbanen. Mijn kinderen vinden het er heerlijk, middenin de natuur, en ook ik kom er tot rust.” Haar Gouden tip voor iedereen? Karen: “In mijn werk zie ik dat veel ouders en kinderen zoveel moeten van zichzelf, omdat het zogenaamd hoort. Laat dat los. Geniet van leuke dingen en durf vaker ‘nee’ te zeggen, tegen weer een speelafspraak, verjaardag of etentje. Zeg vaker ‘nee’ tegen dingen waarvan je te vaak moet zuchten.”