Wanneer het hele gezin hulp nodig heeft om het dagelijkse gedrag weer goed op de rit te krijgen, biedt Sensory Lab Hulp voor Kind & Gezin. Een goed beeld van de situatie krijgen is daarbij belangrijk. Daarna wordt de zintuiglijke prikkelverwerking van het kind in kaart gebracht en gekeken waar de ‘drempels’ voor het kind liggen: hoe reageert een kind op zintuiglijke informatie? Het in kaart brengen van de prikkelverwerking van kinderen gebeurt door gesprekken met de ouders, soms door gesprekken met het kind zelf, aan de hand van een aantal vragenlijsten en onderzoek. Het onderzoek is altijd op maat: er bestaat geen SI-test waar alle antwoorden uitrollen. Sensory Lab zoomt in op het specifieke gedrag en analyseert hoe dit gedrag tot stand komt. De resultaten van de analyse worden besproken met de ouders, die daardoor meer inzicht in het gedrag van hun kind krijgen. Ze leren hun kind beter kennen en snappen, en dat is voor zowel de ouders als het kind erg waardevol.
We gaan van meer begrip, naar meer grip op gedrag! Een volgende stap is om de leefomgeving aan te passen: vaak komt daar direct meer rust uit voort. Daarnaast leren ouders hoe ze hun kind het beste kunnen begeleiden en benaderen. Heeft uw kind meer beweging nodig om energie kwijt te raken? Maak er geen ‘moetje’ van, maar enthousiasmeer en geef het goede voorbeeld. Initieer zelf bijvoorbeeld gezamenlijke fiets- of wandeltochten. Daar knapt u zelf ook van op!
Karen vertelt: “Rustige en ontspannen ouders zijn belangrijk in het terugvinden van de balans bij een overprikkeld kind. Dat zie je al bij baby’s, die precies aanvoelen wanneer hun moeder gespannen of ontspannen is en daarop reageren. Ik vraag daarom regelmatig aan ouders wat ze zelf wekelijks doen om te ontspannen. Veel mensen gaan daar voor zichzelf volledig aan voorbij, maar het is juist ook voor je kind belangrijk om het goede voorbeeld te geven én zelf die balans te bieden.”