Werkwijze
Bij iedere hulpvraag starten we met een intakegesprek, gevolgd door een onderzoek. De sensorische informatieverwerking wordt in kaart gebracht en soms meer, afhankelijk van de hulpvraag. Daarna bespreek ik het onderzoek en gaan we praktisch aan de slag. Dat zijn altijd gesprekken en adviezen aan ouders, vaak gesprekken en behandeling van het kind / de jongere en soms gesprekken met de leerkracht of andere hulpverleners.
”Onderzoek als start van doelgerichte oplossingen"
intake
Tijdens het intakegesprek hoor ik graag uw verhaal en verhelderen we de hulpvraag. Het intakegesprek heeft een meerdere doelen. Het is de start van het onderzoek, daarom vraag ik al door over de zintuiglijke prikkelverwerking en meer. Ook zal ik algemene uitleg geven. Als we vergoeding van de zorg bij de gemeente gaan vragen, zorg ik dat ik na het intakegesprek alle informatie heb die nodig is om een aanvraag bij de gemeente te doen.
Een intakegesprek doe ik bij voorkeur met beide ouders, maar zonder kind. Jongeren zijn soms wel bij het intakegesprek aanwezig, dit altijd in overleg.
Onderzoek
Om de oorzaak van gedrag te vinden doe ik altijd onderzoek. Onderzoek bestaat meestal uit twee sessies met een kind waarin we een aantal testen doen, bewegen en spelen. Daarnaast geef ik meestal een vragenlijst voor ouders mee.
Sensorisch profiel
De uitkomst van het onderzoek is in ieder geval een verslag met het sensorisch profiel, het pijlenschema. Als we weten hoe de drempels per zintuigsysteem zijn en we begrijpen hoe de hulpvraag ontstaat, kunnen we praktisch aan de slag. De uitkomst van het onderzoek bespreek ik eerst met beide ouders, daarna met het kind.
Jongeren zijn in overleg wel aanwezig bij het bespreken van het onderzoek.
Interventies
Als we de zintuiglijke prikkelverwerking in beeld hebben kunnen we aan de slag met praktische oplossingen. Dat begint altijd bij de ouders door aanpassingen te doen in het dagelijks leven. Vaak maken we samen en Regulatieplan met daarin praktische oplossingen voor thuis en op school. Afhankelijk van wat nodig is ga ik daarnaast ook aan de slag met het kind en school.
Ook jongeren hebben hun ouders hard nodig als hulp. Jongeren zie ik graag samen met een ouder om tot praktische oplossingen te komen.
Oplossingen vinden hun basis in de zintuiglijke prikkelverwerking, maar ook in andere kennis en kunde: kennis over meer- en hoogbegaafdheid, leerproblemen, executieve functies, motorisch functioneren en meer.

Neurologie
Sensorische informatieverwerking is een neurologisch proces. Hoe verwerken de hersenen zintuiglijke informatie en meer, en hoe reageert het brein op die informatie. Wat doet dat met ons en hoe hebben we daar invloed op?
De praktijk leert dat we veel invloed hebben op de arousalregulatie, maar minder op de zintuiglijke drempels. De kunst is om te zorgen dat het brein zo goed mogelijk functioneert met of dankzij het eigen sensorisch profiel. Hoe? Dat leg ik graag uit!